Energie vergelijken, steeds meer Nederlandse huishoudens maakt hier van gebruik om te besparen op de energiekosten. Tegenwoordig kun je gebruik maken van speciale websites die van meer dan 32 energieleveranciers al een energie vergelijk hebben gemaakt. Zo kun je binnen 5 minuten al meer dan honderden euro’s besparen op je energierekening. Prettig geregeld!

Waar moet je op letten bij een energie vergelijk?

Wanneer je gebruikt maakt van een kant en klaar energie vergelijk op bijvoorbeeld consumind.nl, is het verstandig om een paar dingen extra te controleren. Sommige websites zijn namelijk niet geheel onafhankelijk of nemen niet alle kosten mee in de vergelijking. Met deze 5 tips weet je zeker dat je gebruik maakt van een kloppend energie vergelijk:

Vul het juiste jaar verbruik in

Om het energie vergelijk zo goed mogelijk op jouw huidige situatie te baseren, zal je de gegevens van je jaarverbruik in moeten voeren. Aan de hand hiervan worden de jaarlijkse kosten berekent en weet je precies hoeveel je per jaar kwijt bent. Vul daarom altijd een recentelijk jaarverbruik in. Dit kun je vinden op de jaarafrekening of opvragen bij je huidige energieleverancier.

Vastrecht en tarieven

Controleer bij een energie vergelijk altijd even de tarieven en de vastrechtkosten. Hier kun je namelijk het meeste op besparen. Het vastrecht is zelf te bepalen door de energieleverancier. Dus wanneer de energietarieven laag zijn, is de kans groot dat de vastrechtkosten hoog liggen. Je betaalt dan alsnog te veel voor je gas en stroom.

Let op de voorwaarden

Omdat sommige vergelijkingswebsites niet helemaal onafhankelijk zijn, is het goed om te kijken naar de voorwaarden van het contract dat je krijgt aangeboden. Soms zijn er speciale voorwaarden aan verbonden. Lees deze dus altijd goed door. Kijk ook naar de voorwaarden van je huidige contract. Er worden vaak extra kosten in rekening gebracht wanneer je je contract vroegtijdig beëindigd. Dit is opzegboete. Er zijn energieleveranciers die deze boete aan je terugbetalen, handig om te weten als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier!

Stap over na het energie vergelijk

Wanneer je klaar bent met het energie vergelijk, zal je al snel merken dat je flink kunt besparen op je energierekening. Stap daarom ook over naar een andere energieleverancier om hier van te profiteren. Mocht je dit nou lastig vinden? Er is zelfs een energie vergelijk die deze overstap helemaal voor je regelt. Jij hoeft je nergens zorgen over te maken en je bespaart ook nog eens een hoop geld!